Prečo sú paradajky zo supermarketu bez chuti?

Autor: Slavomír Frešo | 28.1.2016 o 10:06 | Karma článku: 16,49 | Prečítané:  7854x

Mám rád paradajky. No niektoré sú lepšie, než ostatné. Tiež ste si všimli, že paradajky v supermarketoch sú často bez vône a chuti? A niekedy aj bez farby? Prečo sú také a prečo ich máme na Slovensku? Môžu za to peniaze.

Kedysi boli lepšie
V minulosti sa paradajky pestovali tak, ako si predstavuje každý z nás. Rastlina vyrastá zo zeme, a na nej dozrieva paradajka.

article_photo (fir0002 | flagstaffotos.com.au (CC BY-NC))

Situácia sa zmenila s nástupom veľkoprodukcie. Namiesto pôdy na poli sa začali používať sklenníky, v ktorých už rastliny nerastú zo zeminy, ale zo substrátu. Jedná sa o takzvané hydroponické pestovanie. Rastliny sú pestované na rôznych druhoch substrátov, ktoré nahrádzaju zeminu, a sú im presne dávkované živiny, kyslík, aj voda. Substrátov môže byť niekoľko druhov, od anorganického žulového štrku, až po zmes polymérových živíc.

Sklenník nie je zlo
Paradajky (a iná zelenina) zo sklenníka môže byť dobrá a chutná. Aj na Slovensku má veľa ľudí sklenník a ich zelenina je skvelá. Tak prečo paradajky z hypermarketu sú také mdlé? Kým domáci záhradkár používa sklenník, aby si dopestoval zeleninu aj vtedy, keď sa na záhradke pracovať nedá, veľkoproducenti používajú sklenníky na znižovanie nákladov a zvyšovanie produkcie. A tu prichádza problém - doprava.

Prečo potom sú bez chuti?
V Španielsku vo veľkom dopestujú paradajky a ešte nezrelé ich zabalia, dopravia na Slovensko. Tu sú niekoľko dní/týždňov na pulte kým sa predajú. A všetci - pestovateľ, predajca, aj zákazník - chcú, aby sa paradajka nepokazila. Ako to teda funguje? Rajčina sa odtrhne nezrelá a zelená. Cestou na Slovensko "dozrieva" pomocou eténu. Bez spojenia so zemou, bez Slnka a bez vody. Výsledkom je rajčina bez chuti.

Môžu za to peniaze
Záleží len na nás, či budeme mať v obchodoch chutné paradajky. Keď nebudeme kupovať lacné "bezchuťovky", ale naopak, kúpime možno drahšie, ale chutné paradajky, ktoré pekne voňajú a chutia. A tu sa dostávame k situácii na Slovensku - ľudia si ich niekedy nemôžu dovoliť. K téme paradajok mi jedna pani napísala:

"Vzhľadom na platy v Slovenskej republike si môžem dovoliť kúpiť tie paradajky, ktoré mi môj finančný rozpočet dovoľuje."

A o tom to je. Skôr než budeme na Slovensku nakupovať domáce, chutné a drahšie paradajky, budú musieť obyvatelia Slovenska mať viac peňazí vo svojich peňaženkách. A tu vstupuje do nášho života politika. Nie je jedno, kto a ako nám vládne. Ako príklad uvediem tzv. disponibilný príjem domácnosti. Ten určuje, koľko ostane domácnosti po odrátaní daní a podobných poplatkov. A za terajšej Ficovej vlády ostalo domácnostiam menej peňazí.

V roku 2012 pri konci vlády SDKÚ-DS bol priemerný disponibilný príjem domácnosti 630 eur, ale po ďalšom roku Ficovej vlády klesol na 606 eur a v roku 2014 bol stále len 624 eur. Čiže ešte stále menej, než na konci vlády s SDKÚ-DS.

A to je jedna z príčin, prečo máme peniaze len na nechutné paradajky. Kým niektoré vlády budú ľudom brať peniaze z peňaženiek, ľudia budú nútení kupovať lacnejšie, nezdravšie paradajky bez chuti a vône. A nie len paradajky...

Ak sa Vám blog páči, podporte ho na vybrali.sme.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí, tvrdí nová aplikácia určená pre deti bohatých.

SVET

Šoky, nefunkčné lepidlo a Trump. Ako Rakúsko už deväť mesiacov volí prezidenta

Z víťazstiev sa už tešili, rozhodne sa až teraz.

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Bugár

Maďarskú menšinu reprezentujú od roku 1989 tie isté tváre.


Už ste čítali?